Zirai Don Çiftçiler İçin Büyük Risk Oluşturuyor
Zirai don, son dönemde hem ekonomiyi hem de çiftçilerin tarımsal varlığını tehdit eden önemli bir sorun haline geldi. Çiftçilerin tarladaki varlığını korumak ve kazançlı üretimi artırmak için ürünlerin güvence altına alınması büyük önem taşıyor.
Tarım Kredi Holding'in iştiraklerinden Bereket Sigorta, bu konuda önemli adımlar atıyor. Bereket Sigorta Grubu Genel Müdürü Faruk Gökçen, tarım sigortalarının ve sigortacılık sektörünün gelişimi için yürüttükleri çalışmaları DÜNYA Gazetesi ile paylaştı.
Ekilebilir Alanların %75'i Hala Sigortasız
Gökçen, Tarım Kredi Holding hakkında bilgi vererek sözlerine başladı: "Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri'nin 162 yıllık bir geçmişi var. Biz Bereket Sigorta'nın hizmetlerini ikiye ayırıyoruz. İlk olarak Tarım Kredi'nin ekosistemindeki tüm şirketler var. Buradaki sigorta varlığının büyüklüğü 500 milyar TL."
Çiftçilerin sigorta ihtiyaçlarını yönettikleri ikinci kısımda ise 1635 kooperatifin yer aldığını belirten Gökçen, çiftçilerin hem tarım sigortalarına hem de diğer sigorta teminatlarına erişimini sağladıklarını ifade etti.
Gökçen, TARSİM uygulamaları ile yapılan sigortacılık işlemlerinde sektörün 2024 sonu itibarıyla yaklaşık 1,1 trilyon TL sigorta bedeline ulaştığını kaydetti. Üreticilerin prim ödemelerindeki devlet desteği ise 14,5 milyar TL olarak gerçekleşti. TARSİM, kurulduğu günden bu yana çiftçilere yaklaşık 32 milyar TL hasar ödemesi yaptı.
Ülkemizde sigortalılık oranlarına bakıldığında, ekilebilir alanların %75'inin sigortalanmadığı ve sigortalanan alanlarda ise %50 oranında don teminatının seçilmediği görülüyor. Gökçen, sigorta yaptırma ve teminat tercih etme seçeneğinin üreticilere bırakıldığında, katastrofik ve bölgesel don risklerinin her yıl yaşanmamasından dolayı yaygın davranışın sigortalanmama veya eksik teminat alma yönünde olduğunu belirtti.
Tarımda Sigortalılık Oranları Artırılmalı
Gökçen, zirai don olayının iklim değişikliğinin tarımsal üretim üzerindeki olumsuz etkilerini bir kez daha gösterdiğini vurguladı. Tarımın depremi olan zirai don olayının, üreticilerin faaliyetlerinin kesintisiz devamlılığı için tarım sigortasının önemini ortaya koyduğunu söyledi.
Mevcut uygulamaların daha fazla yaygınlaştırılması ve üreticilerin yaşadıkları hasarların teminat kapsamı dışında kalmasını önlemek için bazı geliştirmelere ihtiyaç duyulduğunu belirten Gökçen, tarımın sürdürülebilirliğinin kesintisiz sağlanması gerektiğini vurguladı.
Kayıtlı Tüm Parsellere Sigorta Zorunluluğu
Gökçen, doğal afetlere karşı çiftçilere daha kapsamlı çözümler sunulabileceğine dikkat çekerek, bitkisel üretim faaliyetleri kapsamında belirlenen ürün bütçeleri üzerinden teminat tutarlarının belirlenmesi ve tüm riskleri içeren standart tek paket poliçe yapılmasının çözüme katkı sağlayacağını ifade etti. Çiftçilerin faaliyetlerini devam ettirebilmesi için kayıtlı tüm parsellerin sigortalanmasının zorunlu hale getirilmesinin uygulamanın sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşıdığını belirtti.
Orta ve uzun vadeli çözüm için ise bitkisel ürün sigortalarında uygulanan gelir koruma sigortası, köy bazlı verim sigortası (kuraklık), ağaç-fidan sigortası ve dolu-don teminatı içeren ürün sigortalarının tekilleştirilip tek bir ürün haline getirilmesi önerisini sunan Gökçen, mevcut sigorta ürünlerinin 'Verim Sigortası'na dönüştürülerek çiftçinin faaliyetine devam edebileceği tutarların zorunlu minimum teminat tutarı olarak belirlenmesi gerektiğini söyledi.
2025 Hedefi: 23 Milyar TL Prim Üretimi
2025 yılı hedeflerinden de bahseden Gökçen, güçlü mali bünyenin sürdürülmesi, pazar payında artış ve dengeli risk portföyü yönetimi ile sürdürülebilir kârlılık hedeflediklerini belirtti. Müşteri deneyimini en üst seviyeye çıkartırken pazar payını artırmayı hedeflediklerini ve sağlık alanında da müşterilerin ilgisini çekecek ürünlerin hazırlığı içinde olduklarını söyledi. Stratejik planlarına göre büyümeyi arzu ettikleri en önemli segmentin KOBİ'ler olduğunu ve tüm bu gelişmelerle 2025'te enflasyon üzerinde bir büyüme rasyosu ile 23 milyar TL bandında prim üretimi gerçekleştirmeyi hedeflediklerini ifade etti.
Teknolojik Atılımlar: Kapsül ve SADAR
Grubun kendi mühendislik altyapısıyla geliştirdiği "Kapsül" uygulaması ile müşteri verileri tek platformda toplayarak işlemlerin hızlandığını anlatan Gökçen, uygulama ile çağrı süresinde %50, sistem erişim süresinde ise %96’lık zaman tasarrufu sağlandığını belirtti. Yapay zekâ destekli ‘SADAR’ sistemi ise hasar tespiti süreçlerinde fotoğraf analiziyle hem operasyonel verimliliği artırıyor hem de suiistimal riskini azaltıyor. SADAR uygulaması %153 oranında maliyet tasarrufu sağladı ve uluslararası platformlarda ödüller kazandı.
Büyüme TSS, Konut ve Yangın Sigortalarında Olacak
Sigorta sektörünün büyüme ile ilgili hiçbir dönem sorun yaşamadığını belirten Gökçen, 2025'te de çift haneli büyüme yaşayacağını ve reel olarak da enflasyonun üstünde bir büyüme olacağını öngördüklerini söyledi. 2025’te TSS, konut ve yangın sigortalarının büyüme üzerinde etkili olacağını öngörmekteyim. Ekonominin yavaşlaması, enflasyon ve faizlerin düşmesinin beklendiği bir ortamda, yüksek rekabet ortamının yumuşaması ile sektör daha stabil bir ortam ve teknik kârlılığın ön planda olacağı bir döneme girebilir dedi.
Özetle
- Bereket Sigorta, çiftçilere yönelik yeni zirai don sigortası ürünleri sunuyor.
- Ekilebilir alanların %75'i hala sigortasız durumda.
- Sigortalı alanların %50'sinde zirai don teminatı bulunmuyor.
- Tarımda sigortalılık oranlarının artırılması hedefleniyor.
- Kayıtlı tüm parsellere sigorta zorunluluğu getirilmesi öneriliyor.
- 2025 hedefi 23 milyar TL prim üretimi.
Yorumlar (0)
Yorum Yap