Tarife Krizi Çinlileri Türkiye'ye Yöneltti
ABD Başkanı Trump’ın bazı ülkelere ek vergi uygulayacağını açıklamasıyla başlayan tarife savaşları, kimi ülkeleri özellikle üretim anlamında Türkiye’de arayışa yönlendiriyor. TUSİD Başkanı Bekir Topuz, Çinli firmaların kendilerini arayarak vergi avantajı için ürünlerinde Türkiye menşei kullanmak istediklerini söyledi.
ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni gümrük tarifeleri kapsamına giren ve ABD pazarını kaybetmek istemeyen ülkeler, üretimde menşei arayışını sürdürüyor. Trump’ın her an yeni bir çıkış yapma ihtimali, bu arayışı Türkiye gibi ülkelere yönlendiriyor.
Avrupalı firmaların ardından şimdi de Çinli üreticiler, ürünlerini Türkiye menşei ile satmanın yollarına bakıyor. Geçtiğimiz haftalarda Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın “Bazı firmalarımızın telefonları çalmaya başladı. ABD’li firmalar fiyat, üretim ve kapasite bilgisi istiyor” açıklamasını yapmış, benzer şekilde ayakkabı sektöründen de Avrupalı firmaların telefonla arayarak ‘üretim’ yoklaması yaptığı yönünde bilgiler gelmişti.
Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TUSİD) Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Topuz da Çinli firmaların kendileri ile bağlantı kurarak vergi muafiyeti elde etmek için made in Türkiye menşei ile üretmek istediğini belirtti. Topuz, “Çin’den yatırım gelirse buna açığız ama mal gelirse bu yerli üreticiye tehdit olur” dedi. Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Yönetim Kurulu Başkanı Talha Özger ise Çinli firmalarla üçüncü ülkelerde kazan-kazan formülü ile işbirliği yapılabileceğine dikkat çekti.
TUSİD Başkanı Bekir Topuz, Türkiye’de yapılan 5 yıldızlı otellerin yüzde 100’ünün Türkiye’de imal edilen ürünlerle donatılabildiğini söyledi. Topuz, “Eskiden bulaşık makinesini ithal alalım gibi algı vardı. Tüm sanayicilerimizin malları kaliteli ve üst seviye olduğu için Türkiye’ye artık ithal bir ürün girmesi mümkün değil. Ne Çinli ne de Avrupalı ürünleri Türkiye’ye sokturmayız. Çinli yatırımcı da gelirse benim üreticimle aynı şartlarda olacak” yorumunu yaptı.
ABD’nin tarife uygulamalarının ihracat anlamında sektöre yapacağı katkıyı da değerlendiren Bekir Topuz, ABD’ye ihracatın geçen yıl yüzde 27 artışla 285 milyon dolara ulaştığını söyledi. Topuz, son gelişmelerle birlikte bu yıl ise ihracatta en az yüzde 50 artış beklediklerini kaydetti.
Son dönemde Türkiye’nin etrafında yaşanan savaşların bitmesine ve bazılarında ise barış umutlarının giderek artmasına işaret eden Topuz, özellikle Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın sora ermesinin sektöre çok önemli etkiler yaratabileceğini belirtti. Özellikle savaşta ciddi zarar gören Ukrayna tarafının büyük bir yenilenmeye gideceğini belirten Topuz, “Rusya-Ukrayna barışı o bölgeye yapılan ihracatı, en yüksek dönemine göre en az 3-4 katına çıkarır. Bunun yanında olası bir barışla Rusya ile problemli para akışının düzelmesi de ihracata da olumlu yansır. Benzer şekilde Suriye’de de birçok şehir yeniden inşa edilecek. ABD’nin kaldıracağını açıkladığı yaptırımlar ticaretin önünü açacak, ticaret hacmini büyütecek. Bu iki bölgenin yoluna girmesiyle ihracatın patlayacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu.
Endüstriyel mutfak sektörünün 5.7 milyar dolarlık bir ihracat yarattığını kaydeden Bekir Topuz, bu yılın ilk 4 ayında 1.76 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştıklarını belirtti. Yılın ilk iki ayındaki düşüşten sonra ihracatın tekrar toparlandığını ve geçtiğimiz yılın rakamlarına çok yaklaştığını ifade eden Topuz, “Sektör olarak yüksek sezona girdik. Önceki aylarda alınan siparişlerin yüklemesi yeni yapılmaya başladı ve ihracattaki bu yükselişin devam edeceğini tahmin ediyoruz. Biz endüstriyel mutfak tarafında bir sıkıntı görmüyoruz ve özellikle yılın ikinci yarısına yönelik olarak çok umutluyuz. Yılsonunda da geçen seneye göre yaklaşık yüzde 10’luk bir artış yakalayıp 6 milyar doları geçeriz diye tahmin ediyoruz” dedi.
Türk mutfak sektörünün dünya mutfak sektörü ihracatından yaklaşık yüzde 2.16 pay aldığını ve dokuzuncu sırada olduğunu söyleyen Topuz, Fas’a da dikkat çekti.
Sektörün ana sorunlarından birinin paslanmaz çelikteki ek vergiler ve gündemdeki anti-damping soruşturması olduğunu dile getiren TUSİD Başkanı Bekir Topuz, geçen yıl paslanmaz çelik fiyatları nedeniyle ihracatta yüzde 20 kayıp yaşadıklarına işaret etti.
Türkiye endüstriyel mutfak sektörü, ihracatta çıta yükseltmeye hazırlanıyor. Dünyanın önemli alıcılarını İstanbul’da ağırlamaya hazırlanan sektör, tüm paydaşlarını aynı masa etrafında toplayarak ‘doğru kümelenme’ modeli ile sinerji yaratmayı hedefliyor.
Ev ve Mutfak Eşyaları Federasyonu (EVFED) Yönetim Kurulu Başkanı Güçlü Kaplangı da HOSTECH by TUSİD için “Bu fuar sadece bizlere, bizim sektörümüze değil, ülkemizin ekonomisine çok büyük fayda sağlayacak. Bu fuar bizim düğünümüz olacak” değerlendirmesini yaptı.
Özetle
- ABD'nin tarife savaşları Çinli firmaları Türkiye'ye yöneltti.
- TUSİD Başkanı Bekir Topuz, Çinli firmaların Türkiye menşeli ürün arayışında olduğunu belirtti.
- Türkiye'nin endüstriyel mutfak sektörü ihracatta yükselişe hazırlanıyor.
Yorumlar (0)
Yorum Yap