Bakan Yumaklı'dan Tarım Teknolojilerine Yatırım Müjdesi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yapay zeka odaklı yeni tarım teknolojileri geliştirme bölgeleri ve AR-GE merkezleri kurulacağını açıkladı. Amaç, gıda arz güvenliğini sağlamak ve Tarım 5.0'a geçişi hızlandırmak.

Bakan Yumaklı'dan Tarım Teknolojilerine Yatırım Müjdesi
Bakan Yumaklı'dan Tarım Teknolojilerine Yatırım Müjdesi - Fotoğraf: HABER ÖZET
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Yapay Zeka Politikaları Derneği (AIPA) tarafından düzenlenen "AI Tomorrow Summit 2025" etkinliğinde önemli açıklamalarda bulundu. Yumaklı, yapay zekanın sadece bilişim sektörünü değil, tarımı da yakından ilgilendirdiğini vurgulayarak, bu alanda yeni yatırımlar yapılacağını duyurdu.

Bakan Yumaklı, nüfus artışı, turizmdeki yükseliş ve kentleşme oranındaki artışa dikkat çekerek, gıdaya olan ihtiyacın arttığını ve artmaya devam edeceğini belirtti. Bu nedenle teknolojiyi politikalara entegre ederek gıda arz güvenliğini sağlamanın öncelikleri olduğunu ifade etti.

Son 23 yılda bitkisel üretimde yüzde 40, hayvansal üretimde ise 3 kata kadar artış sağlandığını belirten Yumaklı, dünya ile rekabet edebilmek için teknolojinin ve yeni üretim sistemlerinin sektörlere entegre edilmesi gerektiğini vurguladı. Kırsal kalkınma destekleriyle bu hedefe ulaşmayı amaçladıklarını söyledi.

Türkiye'nin 186 ülkeye 2 bin 200'den fazla tarım ve gıda ürünü ihraç ettiğini ve geçen yıl 32,6 milyar dolarlık gelir elde ettiğini hatırlatan Yumaklı, Tarım 4.0'da yakalanan başarının Tarım 5.0 ile daha da ileriye taşınacağını dile getirdi.

Dünyada tarım alanlarının daraldığına dikkat çeken Bakan Yumaklı, verimli, kaliteli, rekabetçi ve daha az girdiyle ekonomik üretim yapmaya odaklanmanın önemine değindi. Bu kapsamda AR-GE çalışmalarına hız verdiklerini ve kamu-üniversite-özel sektör işbirliğini geliştirmek için enstitülerde özel AR-GE ofisleri kurduklarını belirtti.

Bakanlık bünyesinde 3'ü dijital tarım teknolojilerinin de araştırıldığı merkezler olmak üzere 33 AR-GE inovasyon merkezi açıldığını ve 15 AR-GE inovasyon merkezi daha kurulması için çalışmaların sürdüğünü aktaran Yumaklı, bitkisel ve hayvansal genetik zenginliğin tohum gen bankalarında saklandığını ve verimli, kaliteli, kuraklık ve soğuğa dayanıklı türler geliştirildiğini ifade etti.

Üreticilerin bilgiye ulaşım ihtiyacını karşılamak için dijitalleşmeye önem verdiklerini belirten Yumaklı, otomatik sulama sistemlerinin 3 ilde 45 bin dekar alanda aktif hale getirildiğini ve bu sistemin 20 ilde daha uygulanacağını söyledi. Yapay zeka destekli uzaktan algılama coğrafi bilgi sistemlerinin üretim planlamasında büyük yardımcı olduğunu ve orman yangınlarında da yapay zeka destekli teknolojilerden yararlanıldığını sözlerine ekledi.

4. Tarım Orman Şurası'nda yapay zeka konusunda önemli tespitler yapıldığını vurgulayan Yumaklı, yeni tarım odaklı teknoloji geliştirme bölgeleri ve AR-GE merkezleri inşa edeceklerini, dijital tarım, yapay zeka ve ileri tarım teknolojileriyle ilgili araştırmaların yürütüleceği bir araştırma enstitüsünü hayata geçireceklerini, kuraklık ve aşırı hava olaylarına karşı erken uyarı sistemleri kuracaklarını ve tarım sigortası sisteminde uydu teknolojileri ve yapay zekayı kullanacaklarını açıkladı.

AIPA Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu da yapay zeka konusunda çalıştıklarını belirterek, gençlerin daha fazla yapay zekaya ilgi duymaları gerektiğini söyledi. Türkiye'nin en güçlü olduğu alana odaklanması gerektiğini ifade etti.

Bakan Yumaklı, konuşmaların ardından "Dijitale Yön Veren Gençlik Projesi" kapsamında ilk üçe giren öğrencilere plaket takdim etti.

HABER ÖZET

HABER ÖZET

Yazar

Yazar hakkında bilgi bulunmuyor.

Yorumlar (0)

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!