Kayseri'nin Tomarza ilçesi yakınlarındaki eski krom madeni sahası, beklenmedik bir dönüşümle dikkat çekiyor. 2006 yılında faaliyete başlayan ancak 6 yıl sonra zeminden su çıkması sonucu kapanan maden ocağı, zamanla suyla dolup adeta bir göl haline geldi.
Toros Dağları ile Kızıldağ arasındaki Kütükyurdu mevkisinde bulunan bu çukurlar, drone ile havadan görüntülendi. Manzara, madencilik faaliyetlerinin doğada bıraktığı izleri gözler önüne seriyor.
Mahalle Muhtarı Yücel Turgut Elkıran, maden işletmesinin su çıkması nedeniyle faaliyetini durdurduğunu belirtti. Çukurların derinliğinin 50 metreyi aştığını ifade eden Elkıran, "Maden işletmesi bize göl kazandırmış oldu. Buraya ara sıra kamp yapmaya gelenler oluyor, fotoğraf çekmeye gelenler de var. Çevresi çok düzenli olmadığı için fazla kalan olmuyor. Gölden köye borularla su götürdük. Hayvanların su ihtiyacını gölden karşılıyoruz," dedi.
Bölge halkı, bu yeni oluşan gölü hem bir sorun hem de bir fırsat olarak görüyor. Bir yandan maden sahasının yarattığı çevresel riskler devam ederken, diğer yandan gölün hayvanların su ihtiyacını karşılaması ve potansiyel turistik cazibe merkezi olması umut veriyor.
Özetle
- Kayseri'nin Tomarza ilçesindeki eski krom madeni çukurları suyla doldu.
- Maden ocağı, 2006'da açılmış ve 6 yıl sonra su nedeniyle kapanmıştı.
- Çukurların derinliği 50 metreyi aşıyor.
- Bölge halkı gölden hayvanların su ihtiyacını karşılıyor.
- Gölün turizm potansiyeli taşıdığı düşünülüyor.
Yorumlar (0)
Yorum Yap