İBB'den 'Yalanlar ve Gerçekler' Açıklaması: İETT, İSKİ ve İSPARK İddialarına Yanıt

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İETT'deki sahte fatura iddialarından İSKİ'nin yetkisiz yıkım kararına, Sazlıdere Barajı projesinin su kaynaklarına zararı konusundan İSPARK'ın batma söylentilerine kadar çeşitli konularda kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla 'Yalanlar ve Gerçekler' başlıklı bir açıklama yayınladı.

İBB'den 'Yalanlar ve Gerçekler' Açıklaması: İETT, İSKİ ve İSPARK İddialarına Yanıt
İBB'den 'Yalanlar ve Gerçekler' Açıklaması: İETT, İSKİ ve İSPARK İddialarına Yanıt - Fotoğraf: HABER ÖZET

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), son günlerde gündeme gelen çeşitli iddialara yanıt vermek amacıyla 'Yalanlar ve Gerçekler' başlıklı bir açıklama yaptı. Açıklamada, İETT, İSKİ ve İSPARK ile ilgili öne sürülen iddialara tek tek cevap verildi.

İETT'deki Sahte Fatura İddiası

İddia: İETT otobüslerinin tamiri için anlaşılan bir şahsın sahte fatura keserek belediyeyi milyonlarca lira dolandırdığı.

Gerçek: İBB, bu iddianın tamamen gerçek dışı olduğunu belirtti. İETT'nin 154 yıllık bir kamu kurumu olduğu ve iş birliklerinin kamu ihale mevzuatı uyarınca, gerekli şartları taşıyan şirket ve kurumlarla yapıldığı vurgulandı. İlgili şahsın veya firmanın İETT ile hiçbir iş bağlantısının bulunmadığı ve herhangi bir sözleşme imzalanmadığı açıklandı. Ayrıca, İETT'nin 2024 yılında yaptığı işlemlerin yüzde 95'inin açık ihale ile gerçekleştirildiği belirtildi.

İSKİ'nin Yetkisiz Yıkım Kararı İddiası

İddia: İSKİ'nin, yetkisi dışında Arnavutköy'de dar gelirli vatandaşlar için inşa edilen konutlar hakkında yıkım kararı aldığı.

Gerçek: İBB, Sazlıdere Barajı havzasının İSKİ İçme Suyu Havzaları Koruma Yönetmeliği'ne göre koruma altında olduğunu ve proje alanının bu havzanın koruma alanında kaldığını açıkladı. Yönetmelik gereği bu alanlarda konut gibi hiçbir yapılaşmaya izin verilmediği vurgulandı. Söz konusu proje için İSKİ'den olumlu bir görüş alınmadığı ve imar mevzuatına uygun ruhsatlarının bulunmadığı belirtildi. Bugüne kadar Sazlıdere Barajı'nda yapı yasağı bulunan alanlarda 409 adet yapının yıkımının gerçekleştirildiği ifade edildi.

Konut Projesinin Su Kaynaklarına Zarar Vermeyeceği İddiası

İddia: Projenin, su kaynaklarına zarar vermeyecek şekilde plan, yönetmelik ve imar planı çerçevesinde ilerlediği.

Gerçek: İBB, Sazlıdere Barajı'ndan İstanbul'a yılda yaklaşık 55 milyon metreküp içme suyu sağlandığını ve Cumhurbaşkanlığı kararıyla barajın içme suyu kullanım oranının yüzde 0'a indirildiğini açıkladı. Barajın devre dışı kalması durumunda, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda ciddi su sıkıntıları yaşanabileceği belirtildi. Ayrıca, İSKİ'nin baraj için Hazine ve Maliye Bakanlığı'na senede 1 milyon 536 bin 524 dolar ödeme yaptığı ve bu ödemelerin 2039 yılına kadar süreceği vurgulandı.

İSPARK'ın Zarar Ettiği İddiası

İddia: İSPARK AŞ'nin battığı.

Gerçek: İBB, İSPARK'ın 2020-2021 yıllarında Covid-19 salgını döneminde olumsuz etkilenmesine rağmen, 2021-2024 yılları arasında mali tablolarında kar açıkladığını ve 2025 yılı ilk çeyrek döneminde de kar açıklayacağını duyurdu. İlgili mali tabloların İSPARK'ın resmi web sitesinde yayınlandığı belirtildi.

Özetle

  • İBB, İETT'deki sahte fatura iddiasını yalanladı.
  • İSKİ'nin Arnavutköy'deki yıkım kararının yetkili olduğu belirtildi.
  • Sazlıdere Barajı projesinin su kaynaklarına zarar verebileceği vurgulandı.
  • İSPARK'ın zarar etmediği, aksine kar açıkladığı ifade edildi.
HABER ÖZET

HABER ÖZET

Yazar

Yazar hakkında bilgi bulunmuyor.

Yorumlar (0)

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!