Bakan Kacır'dan AR-GE Hamlesi: Stratejik Alanlarda Yeni Platformlar

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin yerel kalkınma hamlesiyle şehirleri yeni yatırımlarla buluşturmayı ve stratejik alanlarda AR-GE platformları oluşturmayı hedeflediklerini açıkladı. Amaç, bölgeler arası dengenin güçlendirilmesi ve kalkınmanın daha kapsayıcı hale getirilmesi.

Bakan Kacır'dan AR-GE Hamlesi: Stratejik Alanlarda Yeni Platformlar
Bakan Kacır'dan AR-GE Hamlesi: Stratejik Alanlarda Yeni Platformlar - Fotoğraf: HABER ÖZET

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara'da düzenlenen Uluslararasılaşma Akıllı Uzmanlaşma Konferansı'nda önemli açıklamalarda bulundu. Kacır, Türkiye'nin küresel rekabet gücünü artırmak için yerel potansiyelleri değerlendiren, bilgiye dayalı stratejiler geliştiren ve nitelikli insan kaynağını odağına alan kalkınma modellerine yöneldiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde son 22 yılda Türkiye'nin küresel üretim üsleri arasına taşındığını vurgulayan Kacır, ülkenin artık Çin'den sonra en fazla çeşitte ürünü rekabetçi şekilde ihraç edebilen ülke olduğunu söyledi. İhracatın 36 milyar dolardan 265 milyar dolara yükseldiğine dikkat çekti.

AR-GE harcamalarının 1,2 milyar dolardan 16 milyar dolara yükseltildiğini ve bu harcamaların büyük kısmının özel sektör tarafından yapıldığını belirten Kacır, 1600'ü aşkın AR-GE ve tasarım merkezinde yenilikçi çözümler geliştirildiğini ifade etti.

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ile yüksek teknoloji yatırımları için uçtan uca destek mekanizması kurulduğunu, Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Programı ile dış ticaret açığının azaltılması hedeflendiğini ve HIT-30 programı ile Türkiye'nin yeni teknoloji yatırımlarının merkezi haline getirildiğini açıkladı.

Bakan Kacır, eklemeli imalattan yerli ilaç ve aşı üretimine, sürdürülebilir tarımdan elektrikli araçlara kadar birçok stratejik alanda AR-GE platformları oluşturduklarını vurguladı. TÜBİTAK'ın öncelikli AR-GE ve yenilik konularını Türkiye'nin ihtiyaçları doğrultusunda güncellediğini de sözlerine ekledi.

Yeni bir teşvik programının yolda olduğunu belirten Kacır, Yerel Kalkınma Hamlesi vizyonu doğrultusunda üretim geleneklerinin yenilikle, bölgesel potansiyelin teknolojik yetkinlikle buluşturulacağını ifade etti. 26 kalkınma ajansı ve 4 bölge kalkınma idaresi eliyle projelerin destekleneceğini ve 56 ihtisas organize sanayi bölgesi kurulduğunu söyledi.

Kacır, bölgesel kalkınma hedeflerinin uluslararası işbirlikleriyle desteklendiğini ve Türkiye'de Akıllı Uzmanlaşma Stratejilerinin Geliştirilmesi ve Uygulanması İçin Kapasite Artırımı Projesi ile kurumsal kapasitenin güçlendirildiğini belirtti.

Bakanlık olarak, küresel rekabette söz sahibi, refah düzeyi yüksek ve dirençli bölgeleriyle topyekun kalkınmış bir Türkiye vizyonuyla bölgesel gelişme stratejisine devam edeceklerini ve her bölgenin kendi başarı hikayesini yazmasına vesile olacak adımlar atacaklarını sözlerine ekledi.

Özetle

  • Bakan Kacır, Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı'nın yakında açıklanacağını duyurdu.
  • Türkiye'nin ihracatı Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı.
  • AR-GE harcamalarının büyük kısmı özel sektör tarafından yapılıyor.
  • Stratejik alanlarda AR-GE platformları oluşturuldu.
  • Yeni teşvik programı ile bölgesel kalkınma hedefleniyor.
HABER ÖZET

HABER ÖZET

Yazar

Yazar hakkında bilgi bulunmuyor.

Yorumlar (0)

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!