Ankara'da 'Dünya Srebrenitsa'yı Unutmuyor' Konferansı Düzenlendi
Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa’da, Sırplar tarafından katledilen 8 binden fazla sivilin soykırımının 30’uncu yıl dönümü dolayısıyla Ankara'da önemli bir konferans düzenlendi.
Ankara Üniversitesi (AÜ) Dil Tarih Coğrafya Fakültesi (DTCF) Muzaffer Göker Salonu'nda gerçekleşen ve AÜ, DTCF, Tarih Topluluğu ile Zambak Boşnak Kadınlar Derneği işbirliğinde düzenlenen "Dünya Srebrenitsa'yı Unutmuyor" konferansı büyük ilgi gördü. Bosna Hersek İslam Birliği ve Bosna Hersek Federasyonu Göç ve Yerinden Edilen Kişiler Bakanlığı da konferansa destek verdi.
Balıkesir Üniversitesinden Doç. Dr. Admir Mulaosmanovic, konferansta "Soykırım Bilincinin Katmanlı Yaratımı" başlıklı bir konuşma yaptı. Mulaosmanovic, Bosna Hersek'teki Osmanlı mirasını ve 1992-1995 savaşının nedenlerini tarihsel bir perspektifle ele aldı.
Mulaosmanovic, 90'lı yılların başında Sırpların Müslümanlara karşı nefretini artırdığını vurgulayarak, "Bosna Hersek her şeye rağmen hayatta kalmayı başardı. İslam yok olmadı" dedi. Ayrıca, Sırpların hala Srebrenitsa'yı hedef alan söylemlerde bulunduğunu belirtti.
Zambak Boşnak Kadınlar Derneği Başkanı Dzenita Özgüner, soykırımın unutulmaması gerektiğini vurgulayarak, "Soykırım taşıması çok ağır bir yüktür. Yıllar geçse de kolay kolay atlatılamıyor. Yarası derin, vicdanen 'neden biz değil de onlar' cümlesi sizi bırakmıyor, bir türlü geçmiyor" şeklinde konuştu.
Srebrenitsa'da Ne Oldu?
Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerince işgal edildi. Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, daha sonra Sırplara teslim edildi.
Sırplar, kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin verirken, en az 8 bin 372 Boşnak erkeği katletti. Katledilen Boşnaklar toplu mezarlara gömüldü.
Savaşın ardından başlatılan çalışmalarda toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.
Aradan 30 yıl geçmesine rağmen, 1000'den fazla soykırım kurbanının cesedine hala ulaşılamadı.
Özetle
- Ankara'da 'Dünya Srebrenitsa'yı Unutmuyor' konferansı düzenlendi.
- Konferansta Srebrenitsa soykırımının 30. yıl dönümü anıldı.
- Doç. Dr. Admir Mulaosmanovic, soykırımın tarihsel nedenlerini anlattı.
- Zambak Boşnak Kadınlar Derneği Başkanı Dzenita Özgüner, soykırımın unutulmaması gerektiğini vurguladı.
- Srebrenitsa'da 1995'te 8 binden fazla Boşnak sivil katledildi.
Yorumlar (0)
Yorum Yap